BEŞİNCİ BÖLÜM

Değer Takdir Komisyonu, Yıpranmış ve Kayıp Kaynakların Düşümü, Bağış Politikası,

Koleksiyon Geliştirme, Koleksiyona Alınmayacak Nitelikteki Bilgi Kaynaklarına İlişkin Esaslar

Değer takdir komisyonu

Madde 21- (1) Değer Takdir Komisyonu, kullanıcıların kaybettikleri ya da kullanılamayacak kadar yıprattıkları kütüphane materyalinin o günkü rayiç değeri göz önüne alınarak, değerinin belirlenmesi görevini yerine getirir. Bu komisyon, Daire Başkanı başkanlığında en az üç (3) kişiden oluşur.

(2) Değer Takdir Komisyonu, kayıp veya kullanılmayacak durumda olan bilgi kaynaklarının tespitinde piyasa araştırması yapar, yayınevleri kataloglarını inceler, bu materyallerin hacmi, cilt bedeli, kâğıt kalitesi, ulaşım masrafları, paranın zaman içinde değer kaybı, antika ve sanatsal değerleri, nadir eser olup olmadığı gibi hususları göz önünde bulundurarak değer belirlemesi yapar.

(3) Değer Takdir Komisyonu kütüphaneye kazandırılacak el yazması ve nadir basma eserler ile sanatsal kıymeti olan materyallerin fiyat belirlemesini yapar.

(4) Değer Takdir Komisyonu, kullanıcıların kaybettikleri ya da kullanılamayacak kadar yıprattıkları kütüphaneye bağış yoluyla sağlanan materyalin parasal değerini tespit eder.

 

Yıpranmış ve kayıp bilgi kaynakların düşümü

Madde 22- (1) Fiziksel açıdan kullanılamayacak biçimde yıpranmış ve sayım sonucunda kayıp olduğu tespit edilmiş ya da kullanıcı tarafından kaybedilmiş bilgi kaynağı ve diğer materyal, harcama yetkilisinin belirleyeceği İhtiyaç Fazlası ve Hurda Malzeme Tespit Komisyonu tarafından değerlendirilir. Taşınır Mal Yönetmeliği gereğince demirbaş düşüm işlemi yapılarak koleksiyondan çıkarılır.

 

Bağış politikası

Madde 23- (1) Daire Başkanının başkanlığındaki bağış kabul komisyonu, bağış yapılan bilgi kaynaklarının koleksiyona eklenip eklenmeyeceği ve hangi bölümde yer alacağı ve nasıl ulaşılacağı konusunda karar verme hakkına sahiptir.

(2) Koleksiyona eklenmeyen bilgi kaynakları bağış yapan kişiye iade edilebilir veya diğer kütüphanelere bağış yapılabilir.

 (3) Bağışlanıp koleksiyona katılan kaynakların iç kapağına “………..’ın bağışıdır." ibaresini içeren etiket veya kaşe uygulanır.

(4) Kütüphane koleksiyonu için uygun olan bilgi kaynakları, diğer bilgi kaynakları için yapılan işlemlere tabi tutulur ve koleksiyona eklenir. Bağış yapan kişi/kuruma Üniversitemiz adına teşekkür mektubu gönderilir.


Koleksiyona alınmayacak nitelikteki bilgi kaynaklarına ilişkin esaslar

MADDE 24- (1) Bu şekilde belirtilen nitelikteki kaynaklar, bir üniversite kütüphanesinin koleksiyonunda bulunmasının uygun olmaması nedeniyle bağış olarak kabul edilmez.

a) Yargı kararı ile yasaklanmış olanlar,

b) Konu kapsamı ve kullanılan dil açısından üniversitenin düzeyine uymayanlar,

c) Kopya ile çoğaltılmış (fotokopi vb.) ve/veya telif hakkı sorunu oluşturacak eserler,

ç) Kitap bölümü ve dergilere ait makalelerin ayrı baskıları,

d) Gazeteler,

e) Fiziki durumu uygun olmayan ve yıpranmış eserler,

f) Kütüphane koleksiyonunda yeterli sayıda mevcut olanlar (Çok kullanılan yayınlar alınabilir).

 (2) Bağış olarak alınmış ancak, koleksiyona dâhil edilmesi bağış komisyonu tarafından uygun görülmeyen kaynaklar, ihtiyaç duyan başka kütüphanelere bağışlanabilir.

 

Koleksiyon geliştirme

MADDE 25- (1) Kütüphane koleksiyon geliştirme politikası, Üniversitemizin eğitim, öğretim, araştırma ve kültürel ihtiyaçları doğrultusunda belirlenir.  Kütüphane koleksiyonu, basılı ve elektronik kaynaklardan oluşur. Koleksiyon, belirlenen ilkelere göre, satın alma, abonelik, bağış ve devir yoluyla oluşturulur.

 

Kaynak seçim ilkeleri

MADDE 26- (1) Kaynak seçim ilkeleri

a) Seçilecek kaynaklar üniversitede verilen eğitim, öğretim ve araştırma alanlarını destekleyici düzey ve nitelikte olmalıdır,

b) Seçimde, koleksiyonun kullanıcıya oranı arasındaki denge korunmalı, yeterli türde ve güncel bilgiyi içermesine dikkat edilmelidir,

c) Kullanıcıların kültürel gelişimlerini ve ders dışı zamanlarını da değerlendirmelerini sağlayacak, düzeylerine uygun edebî ve kültürel eserler bulundurulmalıdır,

ç) Öğretim elemanlarının eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri için önerdikleri bilgi kaynaklarının alımına öncelik verilir,

d) Satın alınan ve abone olunan elektronik kaynakların seçiminde de aynı esaslar dikkate alınır.

 

Elektronik yayın veri tabanı abonelikleri

MADDE 27- (1) Bu aboneliklerde dikkat edilecek hususlar:

a) Veri tabanının konusunun Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nin eğitim-öğretim politikasına uygunluğu,

b) Kaynağın hitap ettiği kullanıcı grubunun beklentisine ve ihtiyaçlarına uygunluğu,

c) Kütüphanenin abone olduğu aynı konuda başka bir veri tabanı olup olmadığı,

ç) Tam metin dergilere sahip veri tabanlarındaki dergilerin hakemli olup olmadığı, etki faktörü oranının ne kadar olduğu, uluslararası önemli indeksler tarafından indekslenme durumu,

d) Geriye doğru erişimin mümkün olup olmadığı,

e) Düzenli olarak güncelleme yapılıp yapılmadığı,

f) Dergilerde ambargo olup olmadığı,

g) Deneme süresinde alınan kullanım istatistikleri,

ğ) Veri tabanının bilimsel niteliği,

h)  Yayınevinin niteliği,

ı) Makalelerin, kitapların, tezlerin veriliş formatı (HTML, PDF vb.)

i) Veri tabanının üzerinde çalıştığı platformun hızı ve güvenilirliği,

j) Ara yüzün rahat kullanılabilirliği,

k) Uzaktan erişime izin verip vermediği,

l) Kullanıcı sınırlaması olup olmadığı,

m) Fiyatının ve yıllık fiyat artış oranının uygunluğu,

n) Lisans şartları.

 

 

ALTINCI BOLÜM

Bilgi Merkezinde Uyulması Gereken Kurallar

 

MADDE 28- (1) Kütüphanede uyulması gereken kurallar:

a) Kütüphane binası içerisinde cep telefonları sessiz moda alınır ya da kapalı tutulur, bina içerisinde cep telefonuyla konuşulmaz,

b) Kullanıcılar kendi eşyalarından sorumludur. Kaybolan veya çalınan eşyadan Daire Başkanlığı sorumlu değildir,

c) Okuyucu salonlarında ve koridorlarda yüksek sesle konuşulmaz,

ç) Kütüphanedeki bilgisayarlar sadece eğitim, öğretim ve araştırmaya yönelik amaçlar için kullanılır,

d) Kullanıcılar, kütüphane personelinin uyarılarını dikkate almak zorundadırlar,

e) Kütüphane bilgi kaynaklarına ve eşyalarına (bilgisayar, masa, sandalye vb.) herhangi bir şekilde zarar veren kullanıcı hakkında gerekli yasal işlem yapılır,

f) Kütüphaneye giriş ve çıkışlar, personel ve elektronik cihazlar tarafından kontrol edilir. Tüm kullanıcıların bu kontrollere uymaları zorunludur,

g) Bilgi kaynakları izinsiz olarak kütüphane dışına çıkarılamaz. Aksi durumda ilgili ihlalde bulunan kişiye mer’i mevzuatta öngörülen müeyyideler uygulanır.

 

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Bölümler

 

MADDE 29- (l) Kullanıcı, Daire Başkanlığı tarafından kendisine gönderilecek duyuru, uyarı ve mesajlar ile diğer yazışmalar için kullanılmak üzere kütüphaneye kayıt esnasında güncel bir e-posta adresini Daire Başkanlığına bildirmekle yükümlüdür. Üniversite kütüphanesi, otomasyon sisteminde yapılan e-posta güncellemesinde söz konusu bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmesini yeterli kabul eder. Kullanıcının e-postasının değişmesinden veya güncel olmamasından doğacak aksaklıklardan kullanıcı sorumlu olup, Daire Başkanlığınca gönderilen e-postalar kullanıcıya ulaşmış kabul edilir.

 

MADDE 30- (l) Üniversitemiz bünyesinde tamamlanan yüksek lisans, doktora tez çalışmalarının birer nüshası kütüphanede toplanır. Bu tezler ilgili enstitü tarafından basılı ve elektronik ortamda merkez kütüphaneye gönderilir.

 

Yürürlükten kaldırılan hükümler

MADDE 31- (l) 14.09.2010 tarihinde yapılan toplantı ve 3 numaralı karar ile kabul edilen yönerge, bu yönergenin kabul edildiği tarihte yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yürürlük

MADDE 32- (1) Bu Yönerge Üniversite Senatosu’nca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 33- (l) Bu Yönerge hükümlerini Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Son Güncelleme: 2023-01-11 13:44:26
               

                                                                           Bilgi Islem Daire Baskanligi © 2010-2024                                                                 Untitled Document